Kittenbeleid

Wat u moet weten als u een kitten wilt kopen.

Het beleid van de cattery is het fokken van gezonde, sociale en aanhankelijke Noorse Boskatten. Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de katten worden ze getest op verschillende ziektes. Bij de meeste kattenverenigingen is het verplicht de ouderdieren te laten testen op FIV en Felv (overdraagbare kattenziektes) om stambomen aan te vragen. Wij willen zeker weten dat onze (fok)katten ook vrij zijn van andere veel voorkomende kattenziektes/-aandoeningen, daarom worden ze (via dna) getest op PKDef en GSD-IV. Wij vinden het daarnaast ook belangrijk om vóór een dekking hart- en nierproblemen bij de ouderdieren uit te sluiten via echo, waardoor ze herhaaldelijk gescreend zullen worden op HCM en PKD/CIN. 

Geld overhouden is niet het of een doel van onze cattery. Om met fokken rijk te worden zullen de aankoopbedragen onbetaalbaar worden en of zal er bezuinigd moeten worden op kosten die te maken hebben met de (medische) gezondheid e.d. Een stamboom (á 12,50 per stuk) is niet de reden dat aan elke raskat nou eenmaal een prijskaartje hangt. Door lid te zijn van een kattenvereniging moet een fokker zich houden aan bepaalde regels die in het belang van de katten en kittens zijn. Kittens zonder stambomen, zonder geteste ouders, die veel te vroeg mogen verhuizen (vaak vanwege de aankomende kosten zoals chip, entingen, kittenvoer, ontworming-, ontvlooiingsmidddelen e.d.) en waar meer dan EUR 150,- voor gevraagd wordt, zou te denken moeten geven. Uiteraard zijn wij van mening dat alle katten een liefdevol huis verdienen, maar het kopen van deze kittens houdt broodfokkers in stand! Deze kittens worden soms voor EUR 300 of zelfs 400,- / 500,- aangeboden (zonder garanties over erfelijke aandoeningen en de nodige dierenartsbezoeken) wat natuurlijk goedkoper is dan een kat met stamboom, maar dit heeft dus een reden. Helaas blijkt goedkoop nogal eens duurkoop te zijn en daar zit geen enkele katteneigenaar op te wachten. Helaas zitten er tussen de fokkers die fokken met stambomen en lid zijn van een kattenvereniging ook fokkers die het minder nauw nemen. Stel daarom altijd vragen en lees u in over het ras. Voor een fokker die graag het beste wil voor zijn kittens zullen (veel) vragen geen enkel probleem zijn. Op deze site vindt u meer informatie over de prijs van een Noorse Boskat: http://www.fokkersnoorseboskatten.info/index.php/faq/27-nederlands/artikelen/35-prijsmeter-noorse-boskat-kittens

Kittens groeien bij ons op in de woonkamer en krijgen veel liefde van ons én de andere katten. Vanwege de kwetsbaarheid en een nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem van kleine kittens plannen we kittenbezoek doorgaans vanaf 6 weken. Om deze reden is het ook niet verstandig meerdere cattery's op één dag te bezoeken.

Kittens kunnen gereserveerd worden d.m.v. een aanbetaling. Dat geeft zowel de koper als ons zekerheid. Reserveren kan echter pas nadat een kennismaking met ons en de katten heeft plaatsgevonden. Dit is omdat we vertrouwen in elkaar belangrijk vinden én omdat alle kittens hun eigen karakter hebben en soms tijdens een bezoek er toch een voorkeur voor een ander kitten ontstaat vanwege een 'klik'.

Normaal gesproken verhuizen onze katten als huisdier. Fokken wordt vooraf besproken, ook omdat niet alle kittens geschikt zijn om mee te fokken.  
 
Als kittens verhuizen dan:
- zijn ze gezond verklaard door de dierenarts. 
- zijn ze gechipt en gevaccineerd. Onze katten en ook de kittens worden na titerbepaling op het juiste moment gevaccineerd. Met name bij kittens blijkt dat de bescherming (maternale immuniteit) die ze via de moedermelk binnen hebben gekregen nog ruim na hun 10e week aanwezig is. Als ze vaccinatie wordt gegeven en deze bescherming is er nog, zal de vaccinatie niet (goed) aanslaan met als gevolg dat het kitten niet (voldoende) beschermd zal zijn. Door te titeren is het juiste moment om de vaccinatie te bepalen. 
- zijn ze 15/16 weken oud. Uit recent onderzoek blijkt dat kittens die 16 weken bij hun moeder blijven minder gedragsproblemen ontwikkelen op latere leeftijd en stabieler zijn. Na de enting is het belangrijk dat de kittens nog minimaal een week in hun vertrouwde omgeving blijven i.v.m. entreacties.
zijn ze in het bezit van een stamboom.
- heeft er minimaal 1 kennismaking plaatsgevonden.
- is het koopcontract getekend en het aankoopbedrag betaald
- worden ze door ons naar hun nieuwe thuis gebracht. 
- krijgt de nieuwe eigenaar een kopie van de (recente) testuitslagen van beide ouderdieren mee
- krijgen ze een kittenpakket mee inclusief het voer dat ze gewend zijn. Overstappen op ander voer dient langzaam te gebeuren om darmproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.
- vinden we het heel fijn als we zo af en toe iets horen en zien hoe de kittens uitgroeien
- staat de deur open voor advies en/of info